Confidenţialitate

Turcia, “pregătită” pentru o nouă ofensivă militară în Siria

Turcia a anunţat, marţi, că este gata să lanseze o nouă ofensivă în Siria vecină, vizând Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă care a fost principal aliat al trupelor americane în războiul contra grupării jihadiste Stat Islamic.

”Toate pregătirile în vederea unei operaţii au fost încheiate”, a transmis Ministerul Apărării de la Ankara, sugerând că incursiunea militară este iminentă. Cotidianul Hürriyet relatează că operațiunea ar putea începe în zilele următoare.

Tensiunea în regiune a sporit după ce administrația SUA a anunțat, duminică seara, că militarii americani staţionaţi vor fi retrași.

Acuzat, inclusiv în tabăra sa republicană, de abandonarea aliaţilor kurzi, preşedintele Donald Trump şi-a schimbat discursul luni, afirmând că va ”distruge” economia Turciei dacă aceasta va ”depăşi limitele”.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat, marţi, că țara sa nu acţionează “în funcţie de ameninţări”. Potrivit lui, “când este vorba despre securitatea sa (…), Turcia îşi trasează propria cale”.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, o operaţiune ar putea începe în zilele următoare, în contextul în care Statul Major turc aşteaptă ca retragerea forţelor americane prezente în această zonă se se încheie.

Guvernul de la Ankara vrea să instituie apoi o ”zonă de securitate”, pe 30 de kilometri lăţime, care să se întindă de la râul Eufrat până la frontiera irakiană, pe o lungime de 480 de kilometri, sector care să găzduiască o parte dintre cei 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia, şi să despartă frontiera turcă de teritoriile cucerite de YPG.

Ţările occidentale sunt recunoscătoare milițiilor kurde pentru rolul crucial jucat în înfrângerea militară a grupării Statul Islamic în Siria, însă Turcia le consideră ”teroriste”, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdiatan (PKK), care duce o luptă de gherilă în Turcia.

În august, Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO, au convenit să înfiinţeze împreună această ”zonă de securitate”. Însă Ankara denunţă de atunci neîncetat întârzieri şi ameninţă să treacă la acţiune unilateral.