Confidenţialitate

Turcia: Odată cu numărul morților crește și furia oamenilor față de aplicarea legilor privind standardele de construcție ale blocurilor distruse | AUDIO

Pe măsură ce crește numărul morților în urma cutremurului de luni, din Turcia, crește și furia față de aplicarea legilor privind standardele de construcție. Blocuri de 7, 8 sau 9 etaje, nu mai vechi de 1 an, s-au făcut una cu pământul. Totalul morților în Turcia și Siria a ajuns la 16.000.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

BBC a adunat informații despre mai multe dintre clădirile prăbușite în timpul seismului cu magnitudinea de 7.8, blocuri construite cu doar un an sau doi în urmă. Unul dintre acestea, acum redus la un uriaș morman de moloz, din orașul Malatya, era prezentat într-un clip care a circulat pe rețelele de socializare ca fiind construit cu materiale de primă clasă.

Un bloc de 15 etaje, ridicat în 2019, în orașul portuar Iskenderun, este de asemenea distrus. Și acesta fusese marketat ca fiind construit în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele.

Deși seismele au fost puternice, clădirile ar fi trebuit să rămână în picioare, dacă erau construite corespunzător, spun experții consultați de BBC.

Turcia a introdus standarde de siguranță mai stricte după cutremurul din 1999 de la Izmit, soldat cu 17.000 de morți.

Problema este că reglementările nu sunt respectate

În schimbul unei taxe, guvernul turc a oferit în mod regulat amnistii, care oferă scutiri legale acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.

Până la 75.000 de clădiri din întreaga zonă afectată de cutremur din sudul Turciei au primit amnistii de construcție, scrie BBC.

Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major.

Sursa foto: Twitter / Allah Islam Quran

Citește și: România va trimite mai multe bunuri către Siria, printre care îmbrăcăminte și alimente, în urma unei decizii a CNSU