Turcia: Mii de tineri vor reducerea stagiului militar

Aproape 20.000 detineriturci au depus cereri în ultimele două zile pentru a le fi redus stagiul militar în schimbul unei taxe substanțiale, potrivit presei locale.

”Scopul nostru este de a ne asigura că tinerii noştri beneficiază cât mai curând şi fără probleme de practica serviciului militar plătit”, a declarat ministrul apărării, Hulusi Akar, la Ankara.

Parlamentul turc a adoptat luna trecută o lege care reduce stagiul militar obligatoriu, însă preţul ce trebuie plătit este unul considerabil.

În Turcia, toţi bărbaţii care au împlinit 18 ani trebuie să efectueze un stagiu militar de 12 luni. Însă, potrivit noii legi, bărbaţii născuţi înainte de 1 ianuarie 1994 pot efectua doar 21 de zile, cu condiţia să plătească 15.000 de lire (2.800 de dolari), notează Agerpres.

Mulţi tineri îşi vând posesiunile – de la maşini şi locuinţe la cămile şi bivoli – pentru a face rost de banii necesari. Cetăţenii turci care trăiesc în străinătate de cel puţin 3 ani pot fi scutiţi şi ei de serviciul militar, dar vor trebui să plătească 2.000 de euro (2.300 de dolari) şi să participe la o instruire la distanţă organizată de Ministerul Apărării.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS