Confidenţialitate

Turcia le cere cetăţenilor săi să evite Kurdistanul irakian

Autorităţile de la Ankara le-au cerut cetăţenilor turci să părăsească sau să evite călătoriile în Kurdistanul irakian, în contextul în care regiunea autonomă din nordul Irakului organzează un referendum pentru independenţă.

Consultarea populară este considerată ilegală de regimul de la Bagdad.

Turcii din Dohuk, Erbil şi Sulaimaniya au fost sfătuiţi să plece cânt mai degrabă posibil dacă nu sunt nevoiţi să rămână, potrivit agenţiei Anadolu.

Premierul Binali Yildirim consideră că referendumul din Kurdistanul irakian este ‘nul’ şi ‘ilegitim’.

Dat fiind contextul tensionat, exerciţii militare ale Turciei la graniţa cu Irakul au fost prelungite, intrând în a opta zi.

Ameninţând cu represalii, guvernul de la Bagdad acuză ilegalitatea consultării populare din regiunea autonomă, cu o populaţie de 5 milioane de locuitori şi foarte bogată în petrol.

Preşedintele Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, a declarat că o eventuală victorie a taberei pro-independenţă va reprezenta începutul ‘unui lung proces’.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă de la Bagdad, cea mai înaltă instanţă judiciară din Irak, a dispus suspendarea referendumului.

Turcia, Iranul şi Siria vecine se tem că o eventuală independenţă va genera instabilitate în Orientul Mijlociu, minorităţile kurde de pe teritoriile lor fiind încurajate să se separe.

Aspiraţiile kurzilor de separare de Irak datează de la începutul secolul al XX-lea, aminteşte AFP.

După invazia americană în Irak, în 2003, care a dus la înlăturarea dictatorului Saddam Hussein, apelurile pentru independenţa kurzilor au luat avânt.