Turcia deblocheaza Twitter

Justiţia din Turcia a anulat decizia de blocare a reţelei de microblogging Twitter în ţară.

Autoritatea turcă de telecomunicaţii a blocat joi seara accesul la reţeaua de socializare, acuzată de premierul Recep Tayyip Erdogan că răspândește acuzațiile de corupție care vizează regimul său înaintea alegerilor municipale de la 30 martie.

Un tribunal administrativ din Ankara a dispuns anularea deciziei foarte controversate a Guvernului turc de a bloca accesul la reţeaua Twitter.

Această măsură este ‘contrară principiile statului de drept’, a decis instanta. Opoziția turcă și mai multe organizații nonguvernamentale au sesizat justiția, după decizia autorităților de la Ankara.

Decizia nu este insa definitiva. Autoritatea turcă de telecomunicații poate face recurs, însă este obligată să deblocheze rețeaua de socializare în așteptarea hotărârii Curții de apel în legătură cu solicitarea sa. Blocarea reţelei Twitter a fost condamnată de internautii turci şi a provocat o avalanşă de critici. Utilizatorii au denunţat o ‘cenzură’ şi o tendință autoritară a regimului islamo-conservator turc, aflat la putere din 2002.

Decizia de blocare a rețelei Twitter a fost luată după difuzarea zilnică pe internet, de mai bine de trei săptămâni, a unor fragmente de convorbiri telefonice interceptate ale premierului Erdogan, implicat într-un mare scandal de corupție care i-a slăbit poziția pe scena politică din Turcia.