Confidenţialitate

Turcia: 10 marinari, printre care 2 români, sunt blocați de 3 luni în portul Gulluk

Un marinar român din Brașov e blocat, alături de colegii săi, în portul Gulluk din Turcia de mai bine de 3 luni.

Căpitanul Viorel Moga și ceilalți 9 colegi ai săi sunt la limita supraviețuirii: combustibilul e pe terminate, iar mâncare primesc doar de la căpitănia portului.

Viorel Moga a precizat că vasul pe care se află e sub pavilion Republica Moldova.

Sunt blocați în port din cauza unor neînțelegeri dintre armator și autoritățile turce, a spus acesta la Europa FM.

Nava a fost reținută pentru niște probleme pe care le-a suferit armatorul fără să aibă vreo vină. E vorba de un credit mai vechi, înainte de a fi armatorul acesta, de aceea s-a reținut nava. Singura greșeală a armatorului a fost și este că nu ne-a plătit la timp. Avea întârzieri între 2 și 5 luni la echipaj, între timp s-a mai adăugat. Stăm și așteptăm ca nava să fie eliberată, să ne primim salariile”, a precizat Viorel Moga.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, marinarii pornesc generatoarele de curent de foarte puține ori pe zi,  pentru a nu rămâne fără combustibil.

În acest timp, își încarcă telefoanele, trimit mesaje de ajutor pe Facebook sau își gătesc.

Tot stăm, tot stăm, mâncarea s-a terminat, apa s-a terminat (…) ne-a băgat armatorul de două ori în port: am luat mâncare, apă și am ieșit afară. Mâncăm în fiecare zi mâncare adusă de o barcă, de o șalupă de la Centrul de Coordonare al Portului, ne aduc și nouă mâncare în fiecare seară de pomană. Motorină mai este foarte puțină, de aceea dimineața, aproape să răsară soarele, oprim generatorul până seara caând apune soarele – să ne salvăm prizele, să mai încărcăm un telefon. Măcar mai vorbim cu cei de acasă, fiecare spune că speră ca în 2 zile pleacă”, adaugă Viorel Moga.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipajul navei Navei Sotra e format din 10 persoane: doi români, printre care şi căpitanul Viorel Moga, şase marinari din India, unul din Pakistan şi unul din Tanzania.