Confidenţialitate

Tulpina Omicron putea însemna finalul pandemiei, cred specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului | AUDIO

Tulpina Omicron a devenit dominantă la nivel mondial, anunță Organizația Mondială a Sănătății, fiind responsabilă de aproape 60% din totalul noilor contagieri. Noua variantă a SARS-CoV-2 ar putea însemna finalul pandemiei, apreciază specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Iar oficialii americani apreciază că Omicron va infecta aproape pe toată lumea, având în vedere gradul mare de contagiozitate.

Șeful strategiei de vaccinare EMA, Marco Cavaleri, este de părere  că Omicron va face ca boala Covid-19 să devină o boală endemică, una cu care lumea poate învăța să trăiască. În același timp, acesta și-a arătat rezerve față de administratea unei a patra doze de vaccin anti-Covid, fiind de părere că vaccinarea repetată nu poate fi o strategie viabilă pentru că vom avea problem cu reacția imunitară.

Nu trebuie însă să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie, mai atrage atenția Cavaleri. Varianta Omicron este foarte contagioasă și va duce la un număr mare de cazuri de infectare, mai spune oficialul EMA.

În același ton vorbește și Anthony Fauci, expertul în boli infecțioase din Statele Unite. Omicron va infecta aproape pe toată lumea, spune acesta, iar cei care au fost vaccinați vor evita spitalizarea și decesul.

În schimb, la persoanele nevaccinate, riscul de deces este de 20 de ori mai mare chiar și în cazul Omicron, mai spune Fauci. Iar Organizația Mondială a Sănătății transmite că tulpina a devenit dominantă la nivel global, depășind Delta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: Franța, Italia, Germania și Bulgaria au raportat noi recorduri de infectări cu SARS-CoV-2 | AUDIO