Confidenţialitate

Tulpina britanică este mai contagioasă decât cea originală | AUDIO

Tulpina descoperită anul trecut în Marea Britanie este mai contagioasă decât cea originală, confirmă cel mai recent studiu publicat în revista British Medical Journal.

Varianta coronavirusului descoperită în Marea Britanie are 23 de mutații în codul genetic – un număr destul de mare – iar unele dintre ele o fac să se răspândească mai ușor. Cercetătorii estimează că este cu 40-70% mai transmisibilă decât variantele care circulau până atunci.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, spune că această variantă a coronavirusului, mai infecțioasă, va ține sub control răspândirea celorlalte tulpini – sud-africană și braziliană:

”Ne așteptăm ca tulpina britanică să devină dominantă. Evident, prin avantajele replicative pe care această variantă le are, probabil că le va ține sub control. Este iarăși un proces de competiție biologică între aceste trei tulpini. Probabilitatea de extensie a tulpinii din Africa de Sud și tulpina braziliană va fi probabil mai mică”.

Într-un studiu ce a comparat rata mortalității printre britanicii infectați cu varianta britanică de Sars-Cov-2 față de cei infectați cu alte tulpini ale virusului ce provoacă Covid-19, oamenii de știință spun că noua variantă are o rată a mortalității ”semnificativ mai mare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu