Tulcea: Începe RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle

Tulcea găzduiește de vineri, 26 august, până duminică, 28 august, cea de-a șasea ediție a RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle.

Iniţiatorul festivalului este Ivan Patzaichin.

Organizatorii promit un weekend plin, din care nu vor lipsi evenimente sportive, muzică, filme, statui vivante și expoziții foto.

Nu vor lipsi nici discuțiile despre cum se poate dezvolta mai bine, mai repede și mai sustenabil orașul care este poarta de intrare în Delta Dunării, regina ecoturismului din România.

Festivalul RowmaniaFest va fi deschis oficial de campionii Ivan Patzaichin, Vasile Dîba și Toma Simionov care vor vâsli pe Dunăre. Aceștia vor fi însoțiți de mai multe ambarcațiuni.

Ca-n fiecare an sunt întâmpinați și participanții la Tour International Danubien. E vorba de  cei care își petrec vara vâslind cei peste 2500 de km, de la Pădurea Neagră până la Marea Neagră.

Festivalul cuprinde mai multe competiții de vâslit: competiţia “Ivan Patzaichin” pentru pescarii profesioniști din Deltă, etapa locală și etapa națională a concursului de canotcă 10 +1 Descoperă ROWmania. Vor avea loc și mai multe probe de triathlon: Delta Rowmania Triathlon și cea de a doua ediție a Cupei Europeană de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup. Și-au anunțat prezența 45 de atleți din România, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Letonia, Luxemburg, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Pe lângă sport, participanții la festival sunt invitați și la concerte pe Faleza Dunării.

Vor cânta trupe din România, Republica Moldovă și Ungaria: SuperChill, Roman Iagupov & Radu Captari, Zdob & Zdub, Taxi, Voltaj, Urma, Jezebel & Victor Solomon, Four Bones Quartet, iar în spectacolul comunităților locale vor evolua ansamblul Chave Zurale și ansamblurile Odyseea și Zouzounia ale Asociației Comunității Tinerilor Eleni.

Noutățile din acest an vor fi spectacolul cu statui vivante pe faleză oferit vineri seara de Teatrul Masca, filmele documentare despre Dunăre difuzate la Casa Avramide și expoziția foto “Delta Dunării. Oameni și ritualuri”.

Iată și filmele care pot fi vizionate gratuit:

Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru, va fi proiectat în Piața Civică, sâmbătă 27 august, ora 21:00.

Vad Szigetköz – The Inland Delta of the River Danube, un documentar în regia lui Mosonyi Szabolcs va fi proiectat la Casa Avramide, sâmbătă 27 august, ora 18:00. Filmul prezintă viața faunei din cea mai mare Deltă uscată din Europa.

Tot la Casa Avramide va fi proiectat duminică 28 august, ora 12, documentarul Trans Duna 1-2. Documentarul în două părți ne prezintă viața celor de pe navele de marfă de pe Dunăre, în timp ce urmărim fluviul de la izvor până la revărsarea în Marea Neagră, într-o tematică împărțită în patru părți după anotimpuri.

Tradiția e la modă (regia: Liviu Săndulescu) – va fi proiectat în Piața Civică, duminică 28 august, ora 21:00. Și tot în Piața Civică, duminică 28 august, ora 21.40 va putea fi văzut filmul

Filipovenii și cazacii lui Nekrasov (România, 2015, autor: Ana Preda).

rowmania fest

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS