Confidenţialitate

Tulcea: Combinatul de alumină îşi suspendă temporar activitatea. Unitatea face concedieri

Din cauza preţurilor crescute ale energiei şi gazului natural, combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare.

Unitatea va păstra doar 259 din cei aproape 700 de angajaţi.

Liderul Sindicatului Liber Alum a declara, pentru Agerpres că, în momentul de faţă, combinatul produce 11.000-12.000 de tone de alumină pentru combinatul Alro Slatina, în condiţiile în care producţia lunară în urmă cu un an era de circa 50.000 de tone.

“Alum SA a ajuns la cheltuieli pe care nu le poate susţine. Costul cu energia şi gazele înseamnă 500 de dolari pe tonă, în condiţiile în care acum pe piaţă alumina se găseşte la 515 dolari pe tonă, dacă e adusă la poartă. Dacă adăugăm preţul minereului de bauxită, cel al sodei, al mâinii de lucru, al echipamentelor şi beneficiilor angajaţilor, ajungem la 913 dolari pe tonă”, a explicat Andrian Darie.

În perioada aceasta, se întocmeşte lista cu persoanele care vor fi disponibilizate, acestea urmând să primească cel puţin două salarii medii nete.

“Ideea de bază este păstrarea unui nucleu care în eventualitatea unei reporniri să redeschidă fabrica şi să-i înveţe pe cei noi să facă lucrul acesta”, a menţionat liderul de sindicat.

“Pe 1 august, vor fi transmise notificările, apoi vor curge cele 20 de zile de preaviz. Iulie este lună de producţie, în august va fi calcinarea producţiei rămase pe instalaţie, iar la finele lunii, totul va fi pregătit pentru suspendarea procesului de producţie pentru un an şi jumătate”, a adăugat liderul de sindicat.

Încă de la începutul anului, sindicaliştii din Alum SA au protestat la Tulcea şi în Bucureşti, nemulţumiţi din cauza creşterii preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale care le ameninţa siguranţa locului de muncă.

Din luna martie, circa 200 din cei 780 de angajaţi ai combinatului de alumină din municipiul Tulcea nu s-au mai prezentat la locul muncă, decât la decizia angajatorului şi au început să primească doar 75% din salariu, măsură prevăzută de programul de reorganizare economică stabilit de conducerea Alro Slatina, în contextul în care unitatea din care face parte şi combinatul tulcean se confruntă cu probleme economice din cauza majorării tarifelor practicate la principalele utilităţi.