Premierul Tudose: „Doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie”

Premierul Mihai Tudose a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi decretat doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, când sunt programate funeraliile Regelui Mihai.

„Astăzi, pe ordinea de zi, dacă Secretariatul General al Guvernului s-a mişcat corespunzător, va fi decretată stare de doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, zilele în care practic se desfăşoară funeraliile fostului rege al României”, a precizat Tudose, la începutul şedinţei.

Regele Mihai a murit, marţi, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia. Sicriul cu trupul său neînsuflețit va fi adus în țară pe 13 decembrie, pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Publicul nu va avea acces la eveniment.  În aceeaşi zi, la ora 14.00, sicriul va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde reprezentantii autoritatilor romane si straine vor putea transmite condoleanţe.

Nici pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia, publicul nu va avea acces. Tot miercuri, la ora 18.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Bucuresti, în Sala Tronului din Palatul Regal,  unde va ajunge la ora 20.30.

Înmormântarea va avea loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeș la Catedrala Patriarhală.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 de zile şi doliu timp de 3 luni. AcEstea se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Cei care vor merge la Palatul Regal pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai sunt rugați să respecte anumite reguli, transmite Casa Regală. Între altele, ținuta trebuie să fie una corespunzătoare.

Casa Regală a României: Programul funeraliilor Regelui Mihai I

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS