Confidenţialitate

Tudorel Toader:„Dacă ni se va cere, vom trimite un punct de vedere Comisiei de la Veneția ”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră opinia preliminară a Comsiei de la Veneția despre Codurile Penale, publicată la sfârșitul săptămânii trecute, drept un raport intermediar .

Tudorel Toader a declarat luni dimineață că raportul Comisiei ar avea caracter de recomandare din partea experților europeni.

Întrebat de jurnaliști dacă va cotribui la un eventual punct de vedere care va fi trimis experților europeni, ministrul a spus că va face acest lucru în măsura în care i se va solicita.

“Vă rog să acceptaţi faptul că, inclusiv eu, cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar. Tot în spaţiul public, s-a afirmat faptul că România va formula un punct de vedere oficial pe care îl va transmite Comisiei de la Veneţia, înainte de definitivarea formei finale. În măsura în care Ministerul Justiţiei va fi solicitat în definitivarea, formularea, până la urmă, a acelui punct de vedere al României, evident că vom contribui şi noi. Prin urmare, până la momentul acela, şi este un lucru pe care eu îl repet, dacă un sau unii politicieni au exprimat un punct de vedere sau altul eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt cel care trebuie să comenteze comentariile altora”, a spus Toader la sediul MJ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului şi lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a spus la România Tv că opinia Comisiei de la Veneţia este de fapt “una politică”, “extrem de subţire”.

Acesta a mai arătat că, fiind vorba de un raport preliminar, nici nu trebuia făcut public .

Comisia de la Veneţia – organ consultativ al Consiliului Europei – alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional a publicat vineri opinia preliminară privind modificarea de către Parlamentul României a codurilor penale .

Comisia de la Veneţia a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii, capabile să echilibreze influenţa ministrului justiţiei.