Tudorel Toader: Parchetul General împiedică funcţionarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor

Ministrul Justiției a declarat că va transforma Secția de anchetare a magistraților în Direcţie, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adică Augustin Lazăr, împiedică structura să funcționeze, relatează Mediafax.

„Cunoscând realitatea, știm ce trebuie să facem. Eu, ca ministru al Justiției, nu sunt cel care ia măsuri administrative sau aplică sancțiuni. Față de aceste abuzuri, avem autorități abilitate legal, care au compentența partajate, avem Secție pentru procurori, avem Inspecția Judiciară, avem plen CSM, avem Secția specială de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistrați. Secție pe care actuala conducere a Ministerului Public o împiedică să funcționeze, motiv pentru care, cel mai probabil, secția o vom trasformar în direcție competentă”, a spus Tudorel Toader, la RomâniaTV.

Ministrul a mai subliniat, pentru a mai invoca un motiv în privința transformării statutului Secției, că toate sesizările care ajung la Secția de anchetă trebuie să „treacă prin Ministerul Public”.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a devenit operaţională în luna octombrie 2018.

Secţia este condusă de Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în calitate de procuror pe funcţie de execuţie.

Această Secție anchetează infracțiunile săvârșite de magistrați, inclusiv de către membrii CSM. Toate dosarele aflate pe rolul parchetelor din țară și de la DNA, în care sunt implicați procurori și judecători, sunt instrumentate de această Secție.

În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS