Tudorel Toader: „Doamna premier va decide în privința OUG despre contestația în anulare”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţia va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, prevcizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

Tudorel Toader a mai spus că atenția privind emiterea unei posibile Ordonanțe de Urgență ar trebui să se îndrepte, cel puțin în egală măsură, spre cei care au generat „acest eveniment neplăcut”, adică spre cei care au constituit completele de 5 judecători de la ÎCCJ din 2014 până în prezent.

”La Ministerul Justiției, deci nu la mine, avem un astfel de draft de OUG. Spuneam într-o intervenție TV că dna premier va decide dacă și când poate fi adoptată o atare OUG. În tot cazul, pentru a fi adoptată, ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transprența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ și al CSM, în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final al OUG

Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil, care înseamnă și cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent, o instanță legal constituită”, a declarat Toader, luni dimineață.

„Referitor la declarația privind posibila Ordonanța de Urgență pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2104 încoace, la zi, au fost condamnați în complete sau de complete nelegal constituite. Cred că atenția dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele și am ajuns în situația în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat duminică faptul că ministerul a pregătit o ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite.

„Am pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite. Vom putea face contestație în anulare, iar instanța în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovați vor plăti”, a declarat ministrul Justiției, la România Tv.

Întrebat când va fi emisă ordonanța, Toader a menționat: „OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluția, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS