Confidenţialitate

Tu ce ai fi făcut cu ursul? – VIDEO

În această dimineață autoritățile din Sibiu au închis centrul orașului, din cauza apariției unui urs. După o hăituială ce a durat mai bine de o oră și în care s-a încercat tranchilizarea animalului, ursul a fost împușcat mortal.

Bineînțeles că evenimentul este unul dramatic, dar pe rețelele de socializare s-a declanșat un soi de isterie. Sunt vreo 150 de comentarii numai la anunțul pe care eu l-am dat, ca și alți jurnaliști, după apelul făcut de Poliția Sibiu de a alerta pe orice cale populația să evite zona centrală a Sibiului.

Lumea s-a enervat că nu au reușit să îl tranchilizeze și, într-adevăr, nu are cum să nu îți pară rău, dar de aici și până la a construi teorii ale conspirației, cu vânători care au adus ursul în oraș și eventual l-au urcat pe acoperiș ca să îl filmeze televiziunile, ca să determine astfel autoritățile să majoreze cotele de vânătoare la urs, e totuși cale lungă.

Unii propun chiar marșuri și mitinguri împotriva cotelor de vânătoare, ceea ce, sincer să vă spun, nu sunt sigur nici eu că ar fi o idee foarte proastă sau fparte bună. De aceea vă întreb pe dumneavoastră.

Vedeți, paradoxul nației noastre este că deși educația ecologistă de mase este destul de precară, avântul ei în această direcție e uneori prostesc. De exemplu, mai săptămâbna trecută tot pe rețele circula un filmuleț cu niște turiști destul de inconștienți care, pe Transfăgărașean își făceau selfieuri la câțiva metri de un urs, fără să le treacă nici prin cap că erau la câteva secunde de moarte. Sunt convins că respectivii sunt foarte ecologiști, că n-ar suporta de exemplu să facem o șosea printr-un parc natural, dar probabil, n-au nici cea mai mică idee că și Transfăgărtășeanul este o astfel de șosea, care, acum 40 de ani când s-a făcut, chiar a enervat mulți urși.

Că veni vorba de drumuri, să vă mai spun că deși probabil lucrările la autostrada Timișoara Deva sunt extrem de avansate și se vor încheia probabil în câteva luni, nu vom avea o autostradă neîntreruptă între Timișoara și Deva mai devreme de anul 2020. Asta pentru că acordul de mediu a impus o soluție încă nelicitată, aceea de a construi mai multe tuneluri, lungi de câțiva kilometri, pe sub zonele protejate din munții banatului.

Ce ați fi făcut cu ursul de la Sibiu?

Dacă erați coordonatorul dispozitivului de urgență în această dimineață, în centrul Sibiului, ce decizie ați fi luat? Împușcați ursul sau nu?