Confidenţialitate

Trupele americane se retrag din nordul Siriei, lăsând forțele kurde descoperite în fața armatei turce

Trupele americane desfăşurate în nordul Siriei au început să se retragă, luni, din sectoare aflate în apropierea frontierei turce, deschizând astfel calea unei ofensive militare turce împotriva forţelor kurde siriene, care au ajutat Washingtonul în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic.

Ankara consideră Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) drept grup ”terorist”, din cauza legăturii acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie kurdă care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc din 1984.

SUA și-au justificat retragerea prin costurile ridicate pe care le presupune prezența trupelor în regiune.

Uniunea Europeană a avertizat că se opune unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei, deoarece ”o reluare a ostilităţilor ar submina eforturile angajate în vederea unei soluţionări a acestui conflict”.

Miniştri de Externe ai statelor comunitare au înscris această criză pe ordinea de zi a reuniunii lor, prevăzute lunea viitoare la Luxemburg,.

”Recunoaștem îngrijorările legitime ale Turciei cu privire la securitatea sa, dar am spus întotdeauna că orice soluţie durabilă a acestui conflict nu se va realiza prin mijloace militare”, a pledat ea.

ONU a declarat că se pregăteşte de ceea ce este mai rău în nordul Siriei.