Confidenţialitate

Turcia se pregăteşte să intervină militar în nordul Siriei

Turcia se pregăteşte să lanseze o operaţiune militară în nord estul Siriei, iar Statele Unite anunţă că nu vor participa la acţiune.

Deja, militarii americani aflaţi în zonă se retrag.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că vrea să creeze în nord estul Siriei o zonă de securitate, unde să-i strămute pe cel puţin 2 milioane de refugiaţi, aflaţi acum pe teritoriul ţării sale.

Duminică, liderul de la Ankara a discutat din nou, la telefon, cu omologul american, iar după convorbire, Casa Albă a anunţat că Statele Unite nu vor fi implicate și nu vor susține operațiunea militară care urmează să fie lansată de Turcia în nord-estul Siriei.

Forțele americane, “care au învins Stat Islamic, nu se vor afla în vecinătate. (…)Turcia va fi acum responsabilă de toți militanții Stat Islamic care au fost capturați în regiune în ultimii doi ani”, a avertizat preşedintele Statelor Unite.

Potrivit mai multor surse din zona ce urmează să fie ocupată de militari turci, cel puţin 100 de militari americani se retrag din două oraşe din nord estul Siriei.

Regiunea este ocupată de în special de kurzi, aliaţi loiali ai Statelor Unite, dar Turcia îi consideră pe combatanţii de aici terorişti.

Zone de securitate dintre Turcia şi Siria ar urma să se întindă de-a lungul a 480 de kilometri de graniță, iar în sud, în interiorul Siriei, pe 30 de km.