Confidenţialitate

Trupe din Statele Unite au intrat pe teritoriul Poloniei

Pînă acum, Statele Unite şi alte state occidentale au efectuat exerciţii pe flancul de est al NATO, însă această mobilizare americană va fi prima desfăşurare continuă a unui aliat NATO în regiune.

Este cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele câteva decenii, comentează BBC.

Peste 80 de tancuri de luptă şi sute de vehicule blindate au sosit deja în Germania şi sunt trimise, în prezent, către Europa de Est, pe drumuri şi cu trenul.

Tancurile, vehiculele blindate şi cei peste 3.000 de militari fac parte din măsurile adoptate de preşedintele Barack Obama cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO în faţa Moscovei.

Polonia şi ţările baltice sunt îngrijorate de agresivitatea de care Rusia a dat dovadă în Ucraina şi Siria.

Între timp, vehicule şi militari americani în ţinută de camuflaj au trecut deja frontiera din Germania în sud-vestul Poloniei şi s-au îndreptat către Zagan, unde îşi vor avea baza.

Trupele americane au sosit în Polonia cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Trump, care a semnalat că vrea să îmbunătăţească relaţiile Washingtonului cu Moscova. Există deci îngrijorări că alegerea lui Trump va pune sub semnul întrebării continuarea acestui plan.

La audierile din Senat, secretarul american al Apărării nominalizat de Trump, generalul James Mattis, a declarat că susţine dorinţa preşedintelui-ales de a coopera cu Rusia dar că America trebuie să se apere dacă Rusia decide să acţioneze contrar intereselor sale.

”Cel mai important lucru este să recunoaştem că avem de-a face cu Vladimir Putin care încearcă să destrame Alianţa Nord-Atlantică”– a mai spus viitorul şef al Pentagonului, care a identificat agresiunea rusă, terorismul şi agresivitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud ca fiind cele mai mari provocări după al II-lea Război Mondial.

Kremlinul a reacționat spunînd că trupele americane din Polonia reprezintă o măsură agresivă la frontierele sale și o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei.

Iar adjunctul ministrului rus de externe Aleksei Mecikov a catalogat mobilizarea de trupe ”un factor de destabilizare a securităţii Europei”.