Confidenţialitate

Trump: SUA suspendă finanțările pentru OMS

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a anunțat, marți seară, că suspendă finanțările pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

“Va fi efectuată o evaluare a rolului OMS în gestionarea extrem de deficitară şi în muşamalizarea răspândirii coronavirusului. Anual, contribuabilii americani furnizează între 400 şi 500 de milioane de dolari către OMS. Prin contrast, China contribuie cu aproximativ 40 de milioane de dolari americani şi chiar mai puţin. În calitate de sponsor principal al organizaţiei, Statele Unite au datoria de a insista asupra unei răspunderi depline din partea OMS. Una dintre cele mai periculoase decizii ale OMS a fost de a se opune restricţiilor de călătorie dinspre China”, a spus Donald Trump.

“Amânarea declarării [noului coronavirus – n. red] ca urgenţă pentru sănătatea publică a costat timp preţios. S-a pierdut şi mai mult timp în întârzierea de a trimite o echipă de experţi internaţionali pentru a examina epidemia (…) Incapacitatea OMS de a obţine probe de virus au privat comunitatea ştiinţifică de informaţii esenţiale. (…) “, a adăugat liderul de la Casa Albă.

În mai multe rânduri, Donald Trump a criticat Organizația Mondială a Sănătății.