Confidenţialitate

Trump şi Putin se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki

Preşedintele american şi cel rus se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki, pentru primul lor summit bilateral, anunţă agenţiile internaţionale de presă.

În cadrul întrevederii, Donald Trump şi Vladimir Putin vor analiza “stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-americane'” precum şi principalele subiecte internaţionale, potrivit unui comunicatul al Kremlinului.

La rândul său, Casa Albă a precizat că “cei doi lideri vor discuta despre relaţiile între Statele Unite şi Rusia, precum şi despre o serie de subiecte legate de securitatea naţională”.

Anunţul a fost făcut simultan la Moscova şi Washington, potrivit celor convenite în timpul discuţiilor purtate în ajun de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane.

Agerpres aminteşte că acestea se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Precedentele întâlniri între preşedinţii rus şi american au avut loc doar în marja unor reuniuni internaţionale, ultima dată în noiembrie la summitul Asia-Pacific din Vietnam.