Confidenţialitate

Trump discută cu Pentagonul despre opțiunile sale în Iran

Departamentul de Apărare al Pentagonului îi va prezenta în două zile președintelui Donald Trump mai multe opțiuni în ceea ce privește Iranul după ce mai mulți oficiali americani au criticat acțiunile președintelui în zonă.

De câteva luni, Iranul mărește treptat concentrația de uraniu pe care îl produce ca răspuns la sancțiunile impuse de Trump în domeniul petrolier și bancar după ce Statele Unite s-au retras din acordul nuclear din 2015.

Una dintre opțiunile care îi vor fi prezentate lui Donald Trump ar fi un atac aerian asupra Iranului, spun surse ale agenției Associated Press. Cu toate acestea, președintele american va fi avertizat că orice tip de acțiune militară în zonă se transformă într-un război.

Pe lângă intervenții militare, Departamentul de Apărare american are pregătite și alte variante. Ar fi vorba despre noi sancțiuni economice sau alte negocieri politice prin care administrația de la Teheran să fie convinsă să renunțe la producția de uraniu cu concentrație peste ce conveniseră statele occidentale în acordul din 2015.

Nici Casa Albă, nici Departamentul de Apărare nu au confirmat că vor purta vreo discuție vineri pe tema Iranului.

De două săptămâni, Iranul îmbogăţeşte uraniu la nivelul de 5%. Asta depășește standardul impus de acordul internațional din 2015. Încă din luna iulie, Teheranul a anunțat că a depășit limita de 300 de kilograme a rezervelor de uraniu slab îmbogăţit stabilită prin acord.

Acest pact a fost semnat între Teheran şi marile puteri, inclusiv SUA, care s-au retras din acord în mai anul trecut, după ce preşedintele american Donald Trump spus că este „o înțelegere dezastruoasă”. Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de ”presiune maximală” ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.