Confidenţialitate

Trump dă un ultimatum OMS

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a ameninţat, luni, să suspende definitiv contribuţia financiară la Organizaţia Mondială a Sănătăţii dacă nu schimbă strategia de luptă cu actuala pandemie.

“Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei”, a susținut Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

Liderul de la Casa Albă consideră că singura cale de urmat pentru OMS este să îşi demonstreze independenţa faţă de China, adăugând că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei.

Donald Trump reproșează ignorarea primelor rapoarte despre apariţia virusului şi o abordare prea apropiată şi indulgentă faţă de regimul de la Beijing.

OMS a declarat, luni, că o anchetă independentă privind răspunsul global la virus va începe cât de curând ‘la momentul potrivit’ şi că a primit sprijin şi o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucât se află la originea pandemiei.

Cu sediul la Geneva, OMS conduce iniţativa globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi medicamente sigure şi eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratarea COVID-19.

Peste 4,75 milioane de oameni s-au contaminat pe glob cu SARS-CoV-2, dintre care 314.414 au decedat, potrivit unui bilanţ întocmit luni de Reuters.

SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS în 2019, echivalentul a aproximativ 15% din bugetul organizaţiei.

Anul acesta, Washingtonul a acordat OMS circa 58 milioane de dolari, au declarat înalţi responsabili ai administraţiei Trump luna trecută, jumătate din ceea ceea ce trebuie să achite pentru 2020 drept cotizaţie.

SUA alocă tradiţional mai multe sute de milioane de dolari pe an ca finanţare voluntară programelor specifice ale OMS, precum eradicarea poliomielitei, boala care poate fi prevenită prin vaccin, combaterea HIV, a hepatitei şi tuberculozei, programelor dedicate sănătăţii mamei, a nou-născutului, copilului şi adolescentului.