Trump: America se angajează să menţină pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a susţinut joi dimineaţă că americanii şi-au luat un angajament pentru a menţine pacea şi securitatea în centrul şi estul Europei, la o conferinţă de presă comună uă liderul Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, miliardarul republican a precizat că polonezii şi americanii colaborează în regiune pentru a combate agresivitatea Rusiei.

Cei doi lideri au discutat despre situaţia de securitate din regiune, dar nu au vorbit despre niciun acord militar în timpul întâlnirii de la Varşovia.

Preşedintele Trump i-a mulţumit polonezilor pentru bunătatea demonstrată celor aproape 900 de militari americani, care sunt staţionaţi în Polonia, dar a mulţumit şi guvernanţilor polonezi care au ridicat cheltuielile militare pentru ca ţara să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare, stabili la nivelul NATO.

De asemenea, preşedintele a denunţat comportamentul dezstabilizator al ruşilor din regiune şi a cerut aliaţilor să-şi crească cheltuielile pentru Apărare.

Miliardarul republican a ţinut să menţioneze că Polonia este una dintre puţinele ţări care-şi respectă obligaţiile financiare faţă de NATO.

”Polonia nu este doar un prieten important, dar şi un aliat şi un partener militar, am luptat umăr la umăr”, a declarat Donald Trump.

De asemenea, preşedintele polonez a declarat că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei.

”Ne considerăm parteneri loiali, care cooperează în mai multe domenii, printre care se numără şi securitatea. Am sentimentul că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a declarat Duda.

Polonia este prima ţară de pe flancul estic al NATO vizitată de către preşedintele Trump, după ce acesta şi-a afirmat în urmă cu aproape o lună angajamentul faţă de Articolul 5.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS