Tropea, oraşul de pe stânci

Tropea este o stațiune unică în regiunea Calabria. Această limbă de pământ care se întinde de-a lungul Mării Tireniene se mai numește Costa degli Dei, adică Coasta Zeilor. Legenda spune că oraşul a fost construit de Hercule care, întorcându-se din Spania, s-a oprit pe frumoasa „coastă a zeilor”. Tropea e renumită nu doar pentru albastrul incredibil al mării, ci şi pentru că multe case sunt construite pe vârful unei stânci, chiar deasupra mării.

 

Tropea are acel aer liniștit și leneș tipic orașelor din sudul Italiei. Orașul este vizitat îndeosebi vara, când plajele sunt invadate de turiști străini. Lunile iulie și august sunt foarte aglomerate. Îl găsim mai puțin aglomerat și, în consecință, mai ieftin, în mai, iunie și septembrie.

plaje aglomerate

Deși în zilele noastre trăiește mai mult din turism, în secolele trecute s-a bucurat de prosperitate. Așa se explică biserici și palatele somptuoase care au fost înălțate aici. Un exemplu este mănăstirea Santa Maria dell’Isola, aflată în vârful stâncii colțuroase care se ridică din mare și care domină orașul. Turiștii care ajung până aici vor descoperi și urmele fortificațiilor care au apărat așezarea în trecut.

 

Un alt exemplu este Catedrala Norman sau Domul, unde se află o icoană bizantină a Fecioarei Maria de România. De altfel, Madonna de România este considerată ocrotitoarea orașului și este celebrată pe 27 martie printr-o mare procesiune religioasă. Lângă dom se află Palatul Vescovile, a cărui colecție de artă trebuie văzută.

Unde ne potolim foamea?

 

În Tropea sunt foarte multe restaurante micuțe, cu prețuri rezonabile, în care se servesc pizza sau preparate locale din care nu lipsește ca ingredient ceapa roșie de Tropea, folosită în bucătăria din toată țara. Ceapa roșie se găsește chiar și în magazinele de suveniruri.

 

Cum ajungem în Tropea?

 

Cel mai apropiat aeroport este Lamezia Terme din apropierea orașului cu același nume. De la aeroport se poate lua autobuzul ori taxiul până la stația Lamezia Terme, de unde urcați într-un tren care vă lasă în Tropea. Călătoria durează o oră și costă doar 3 euro.

 

Împrejurimile

 

Tropea este un oraș foarte atractiv, în care puteți petrece un concediu lung, dar ar trebui să-ți faci timp și pentru a descoperi împreujurimile. Rețeaua locală de cale ferată, dar și transportul cu bărci permit turiștilor să exploreze zona fără a mai fi nevoiți să închirieze mașini. De exemplu, la sud se află Scilla – un sătuc pescăresc foarte pitoresc, iar la nord – Pizzo, un orășel vesel, faimos pentru înghețata cu trufe din ciocolată.

Articole Similare