Trezoreria SUA: Sanctiunile au impact asupra rublei si bursei ruse

La randul sau, Fondul Monetar anticipează ca economia Rusiei se va apropia de recesiune în acest an, din cauza crizei din Ucraina.

Secretarul adjunct al Trezoreriei Statelor Unite, Daniel Glaser spune ca rubla s-a devalorizat cu 8 procente de la începutul anului, în timp ce banca centrală rusă a cheltuit 10 la sută din rezervele sale în valută, adica 50 de miliarde de dolari, într-un efort zadarnic de a o susţine. Fondul Monetar si Banca Mondiala estimeaza că între 100 şi 130 de miliarde de dolari au părăsit Rusia de la începutul crizei.

Mai mult, Banca Rossia, vizată de sancţiuni şi considerată drept banca oficialilor de rang înalt de la Moscova, a pierdut aproape un miliard de dolari şi a fost constrânsă să vândă obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a-şi menţine lichidităţile.

‘Este clar că politica noastră de sancţiuni funcţionează’, a afirmat reprezentantul Trezoreriei. Pe de alta parte, Washingtonul a anunțat astazi sancțiuni suplimentare, care vizeaza 17 companii din Rusia, mai multe instituții financiare, firme din domeniul energiei si șapte oficiali ruși, intre care Igor Sechin, șeful Rosneft, cea mai mare companie de petrol din Rusia. Sanctiunile includ interdicții de acordare a vizelor, înghețarea activelor și restricții suplimentare privind comerțul.