Trei scenarii pentru tranșarea crizei politice. PSD Constanța trece de partea lui M. Tudose

Conducerea PSD se întâlnește luni în regim de urgență pentru a discuta criza politică declanșată de scandalul de la Interne.

Liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, s-a asigurat în ultimele zile de sprijinul majorității președinților de filială.

Premierul Mihai Tudose are, la rândul său, susținerea câtorva organizații județene, între care Giurgiu, Buzău sau Vrancea. Sâmbătă, s-a alăturat oficial și filiala PSD Constanța, condusă de ministrul Transporturilor, Felix Stroe . „Ar fi bine ca la CExN-ul următor să purtăm o discuție serioasă despre cum putem democratiza puterea de decizie în partid și despre cum putem face ca actuala guvernare să performeze. E necesar ca din Guvern să faca parte cei mai pregătiți oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizațiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toți cei care am muncit pentru a câștiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă și decizia”, arată ministrul într-un comunicat de presă.

Trei ipoteze de lucru sunt luate în calcul în acest moment la vârful partidului de guvernământ.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea ar dori să evite situația în care PSD își dă jos propriul guvern pentru a doua oară într-un an. În aceste condiții, după ce îi vor asculta pe Carmen Dan și pe Mihai Tudose, liderii PSD ar urma să dea un vot pentru susținerea pe mai departe în funcție a ministrului de Interne. O astfel de mutare îl pune pe prim-ministru în situația de a anunța dacă acceptă soluția reconcilierii sau își depune mandatul împreună cu întregul Guvern.

Dacă Liviu Dragnea nu va reuși să forțeze demisia lui Mihai Tudose, al doilea scenariu este unul al negocierii. În ipoteza în care premierul va avea până la începutul săptămânii mai multe filiale județene de partea sa, iar PSD-iștii nu vor face zid în jurul lui Carmen Dan, ministrul de Interne ar urma să facă un pas înapoi. Astfel, postul de la Interne va fi pus pe masa partidului, iar Liviu Dragnea își va putea numi un alt aproprat în această funcție. În negociere este în acest moment numele senatorului Claudiu Manda, liderul PSD Dolj.

O a treia variantă, cotată însă cu șanse minime deocamdată, e aceea ca Mihai Tudose să forțeze revocarea lui Carmen Dan și numirea unui favorit al său la Interne, unul dintre numele vehiculate fiind cel al vicepremierului Marcel Ciolacu.

Dacă liderii PSD nu vor găsi soluția în interior, subiectul ar urma să fie luat în discuție în Coaliție.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS