Confidenţialitate

Trei legi care vizeaza justitia ar putea fi modificate tacit

Lipsa de activitate a parlamentarilor duce din nou la modificarea tacită a unor legi importante pentru Justiție.

Senatul a anunțat astăzi că pe ordinea de zi de luni, figurează adoptatea tacită a trei legi.

Prima lege care va fi adoptată tacit, inițiată de 24 de deputați PSD, modifică un articol al legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. În actuala formă, articolul în cauză prevede că funcţionarii publici, simpli, parlamentari și cei cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, doar dacă acestea nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public.

Legea în cauză este aplicată de Agenția Naționale de Integritate, iar președintele instituției, Horia Georgescu acuză că parlamentarii vor să-și creeze din nou, un statut special.

O altă lege adoptată tacit de Senat este cea de modificare a Codului Penal, adoptat după ani de dezbateri.

Acum, inițiatorul modificării, senatorul PSD Nicolae Șerban vrea modificarea articolului 276.

Articolul prevede că intimidarea de către un inculpat a magistratului care îl anchetează, prin declarații publice mincinoase, se pedepsește penal.

Senatorul PSD Nicolae Șerban spune că articolul este exagerat, așa că trebuie modificat.

Recent, Direcția Națională Anticorupție a depus o plângere penală împotriva primarului Constanței Radu Mazăre învăcând tocmai acest articol. Asta după ce liderul PSD l-a înjurat pe procurorul care îl anchetează, acuzându-l că de 5 luni nu a întocmit nici o hârtie în dosarul său de corupție.

Senatorul Nicolae Șerban a propus și modificarea articolului 277 din Codul Penal cel care prevede printre altele, că dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Ultimul cuvânt în aceste cazuri îl are Camera Deputaților.