Confidenţialitate

Trei ambasade străine reacţionează după punerea sub control judiciar a fostei şefe a DNA

Trei ambasade străine reacţionează după punerea sub control judiciar a fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ambasadorii Canadei, Olandei şi Sloveniei se arată fie tulburaţi de restricţiile impuse lui Kovesi fie anunţă că urmăresc evoluţia provedurilor judiciare dispuse împotriva sa.

Vineri, fosta şefa a DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a prezentat astăzi la poliţie după ce procuroarea care o acuză de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă (în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa) i-a interzis să iasă din ţară şi să mai vorbească cu presa.

Ambasadorul Canadei în România, Excelenţa Sa Kevin Hemilton a scris pe contul său de twitter că este tulburat de interdicţiile impuse lui Kovesi, iar ambasadoarea Olandei la Bucureşti Stella Ronner-Grubačić, a redistribuit mesajul omologului său.

De asemenea, ambasada Republicii Slovenia a scris pe contul său de twitter că citez “urmărește îndeaproape evoluția procedurilor împotriva doamnei Laura Codruța Köveși, fostul procuror-șef DNA, care a luptat cu determinare împotriva corupției și ale cărei merite au fost recunoscute de mai multe ori la nivel european”.

Pe lângă imposibilitatea de a ieşi din ţară şi a se prezenta regulat la Poliţie, Laura Codruţa Kovesi nu mai poate activa ca procuror la Parchetul General.

Ea a declarat după prima vizită la Poliţie în calitate de inculpate că restricţiile au legătură cu decizia de a candida pentru postul de procurer şef al Uniunii Europene.

„Sunt un procuror care, timp de 24 de ani mi-am făcut treaba, am dovedit că activitatea mea profesională am luptat în mod eficient. Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure liniștiți în România”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din sediul Secției 18 de Poliție din Capitală.

„O să vedem care va fi finalul, dacă tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă va afecta procedura. E evident și mi-e clar că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu participarea mea în procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa funcție”, a mai spus Kovesi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Negocierile pentru desemnarea procurorului Uniunii Europene se vor încheia cel mai probabil la 10 aprilie.

Următoarea discuţie între reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii va avea loc joia viitoare.

În timp ce votul indicativ din Consiliul UE a fost favorabil candidatului francez, Parlamentul European a optat pentru Laura Codruţa Kovesi.
.