Confidenţialitate

Transportatorii solicită Guvernului rambursarea accizei suplimentare

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri solicită Guvernului să reia schema de rambursare a accizei suplimentare, iar în lipsa acesteia să se renunţe definitiv la supraacciza la carburant.
Transportatorii avertizează că, pentru a nu intra in faliment, vor fi nevoiți să crească tarifele cu 20%, lucru care se va vedea direct şi imediat in preţurile produselor de strictă necesitate şi in costul transportului de persoane.
In acest moment, România are cea mai mare acciză la motorină dintre statele membre UE din regiune.
Preţul motorinei este mai mare acum cu cel puţin 1 leu/ litru faţă de august 2017, ultima lună înainte de majorarea accizei la carburanţi.
In sprijinul solicitarii adresate Guvernului, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri prezinta si citeva date statistice : faţă de finalul lunii august , preţul barilului de petrol a crescut cu 40%, iar moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 1,5%.
La toate aceste creşteri se adaugă şi majorarea cu peste 21% a accizei la motorină, impactul accizei şi TVA-ului în preţul carburantului la pompă fiind în acest moment de 50%.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, dupa ce, în luna august, era de numai 1,2%.
Transportatorii rutieri subliniază că majorarea accizei la carburanţi a dus la reducerea consumului de carburant şi i-a forțat sa alimenteze cu combustibil în alte ţări, unde preţul la motorină este mai atractiv.