Confidenţialitate

Transportatorii cer explicații privind situația asigurărilor auto. În toamnă vor urma noi scumpiri ale polițelor, avertizează COTAR

Transportatorii cer explicații de la Guvern privind situația asigurărilor auto și atrag atenția că, în toamnă, urmează noi scumpiri pentru aceste polițe.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a transmis o scrisoare Guvernului și președinților celor două Camere ale Parlamentului în care subliniază că multinaționalele de asigurări și-au mărit profitul de 12 ori în ultimii 2 ani.

Reprezentanții COTAR susțin că au identificat o modalitate sigură și eficientă de a face rost de bani la bugetul statului, fără să fie nevoie de suprataxarea românilor care muncesc și a IMM-urilor care încă mai au capital românesc: taxarea companiilor din asigurări.

„Îi reamintim premierului României, Marcel Ciolacu, de multinaționalele din domeniul asigurărilor – companii care înregistrează creșteri fabuloase ale profitului, ajungând la un nivel de 12 ori mai mare în ultimii 2 ani, beneficiind și de facilități fiscale unice în România(…)” – se arată în scrisoarea trimisă guvernanților.

Confederația Transportatorilor mai arată că prețul RCA va continua sa crească din această toamnă, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Transportatorii spun că deja prețul polițelor RCA este la nivelul prețurilor practicate în Germania, în contextul în care nivelul veniturilor românilor sunt de 5 ori mai mici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comunicatul COTAR subliniază: „Pe lângă scutirea de TVA și plata unor sume infime aferente impozitelor (…), ne confruntăm și cu o reală și mare problemă, aceea a evaziunii fiscale din acest domeniu, în condițiile în care peste 50% din despăgubirile RCA plătite de către multinaționalele din asigurări sunt efectuate FĂRĂ DOCUMENTE FISCALE JUSTIFICATIVE (fără factură fiscală de reparații). Această situație poate fi rezolvată prin modificarea legii RCA sau prin emiterea unei ordonanțe de urgență chiar săptămâna viitoare”. 

În acest context, COTAR solicită Guvernului răspunsuri la următoarele întrebări:  „Ce facem cu profiturile multinaționalelor din sectorul asigurărilor, care au crescut de 12 ori în ultimii 2 ani? Cum impozităm aceste multinaționale, pe care ANAF nu le-a controlat niciodată timp de 30 de ani? Ce soluții concrete există pentru 10 milioane de șoferi din România, pentru a opri viitoarele creșteri ale prețului polițelor RCA începând cu toamna acestui an?”

Sursă foto: Shutterstock