Transnistria cere alipirea la Rusia

Potrivit BBC, preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o scrisoare către Duma de stat a Rusiei, prin care solicită acest lucru.

În scrisoarea adresată preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, liderul sovietului supreme de la Tiraspol, Mihail Burla cere ca parlamentarii ruși să analizeze posibilitatea ca Transnistria să fie primită în Federaţia Rusă. Informația prezentată de BBC a fost preluată rapid de presa de la Chișinău.

Solicitarea Transnistriei vine după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului ‘Russia dreaptă’ – ce simplifică procedura de anexare a noilor teritorii. Și ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov – invitat la Publika TV – a atras atenția.

‘Acţiunile din Crimeea sunt un pericol pentru Moldova, scenariul de acolo ar putea avea loc şi aici. După ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană. Noi ne dorim ca această regiune să rămână în componenţa Republicii Moldova. De asemenea, şi preşedintele OSCE optează pentru acelaşi lucru’.

Și directorul de programe al Institutului de Politici Publice-Chișinău, Oazu Nantoi, a declarat că după ce Rusia va anexa Crimeea, va veni şi rândul regiunii transnistrene.