Transfăgărășan: strat de zăpadă de 2,5 metri

Pe Transfăgărășan toate traseele montane au fost închise. În anumite zone, stratul de zăpadă depășea luni la amiază 2 metri și jumătate, potrivit salvamontiștilor. În această dimineață vântul a bătut cu rafale de peste 80 de kilometri la oră, viscolind zăpada și reducând vizibilitatea la Cota 2000 la mai puțin de un metru.

Potrivit autorităților din zonă, a fost blocată până și intrarea în Stația Salvamont Argeș.

“A fost un viscol care la rafală avea pete 80 de km la oră. Erau minute în şir când, ieşind afară, nu puteai să vezi nici la un metru. Dacă întindeai palma, nu ţi-o vedeai. Zăpada se depozitează în jurul obstacolelor, de obicei, iar de data asta s-a depozitat şi în jurul clădirii Salvamont. Avea cam un metru. Întâi am filmat, apoi am deszăpezit”, a povestit Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș

Duminică, un turist belgian care se avântase într-o drumeţie a fost întors din drum de salvamontişti.

“De când a nins am avut deja o persoană care s-a încăpăţânat să urce spre Bâlea. Duminică, când eu eram la Cota 2000, dar colegii mei de la cascadă de la Capra i-au explicat că e viscol puternic şi că nu poate să înainteze. Cetăţeanul belgian, care era echipat corespunzător nu a vrut iniţial să se oprească, spunând că o să meargă doar pe drum şi nu are şanse să se rătăcească. Ulterior, a înţeles care sunt riscurile şi i-a ascultat pe salvamontişti. A ajuns în siguranţă la bază. Alţi trei turişti m-au sunat să mă întrebe dacă pot să urce pe munte. E foarte bine că se interesează. Ei nu vor avea probleme în mod sigur”, a mai declarat şeful Salvamont.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS