Traian Băsescu: ‘Victor Ponta a fost ofițer acoperit’

‘Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada ’97-2001’.

Așa a afirmat președintele Băsescu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Anterior, Traian Băsescu declarase că avea de gînd să dezvăluie înainte de primul tur al alegerilor numele candidatului la Președinție care ar fi lucrat în cadrul serviciilor secrete.

‘Este treaba lui ce face’, a spus președintele cînd a fost întrebat dacă premierul ar trebui să se retragă din competiția pentru Cotroceni.

Argumentele

Anterior, Traian Băsescu observase că Victor Ponta a lucrat în Parchetul unei Judecătorii de sector din București în perioada 1995-1997, după care, în 1998, a ajuns ‘direct la Parchetul General’.

Traian Băsescu a invocat în sprijinul afirmațiilor sale o hotărîre de Guvern adoptată de cabinetul condus de Adrian Năstase.

Documentul aproba lista de categorii de informații secrete de stat din domeniul de activitate al SIE.

El includea o anexă secretă, din care președintele a făcut public un singur paragraf.

Potrivit domniei-sale, anexa a fost ulterior abrogată, dar nu și desecretizată.

Ea prevedea că personalul Serviciului de Informații Externe este secret de stat.

Potrivit lui Traian Băsescu, această hotărîre de Guvern ar fi fost reaprobată în 30 aprilie anul trecut și publicată în Monitorul Oficial cu același conținut. Aici se prevede ca este secret de stat ‘personalul din domeniul activității informative, chiar și după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu’.

Potrivit lui Traian Băsescu, în acest fel Victor Ponta ar fi extins conținutul hotărîrii ‘pentru a se proteja’.

Hotărîrea de Guvern ar avea, în opinia sa, o ‘mare problemă’ legată de legea SIE, care prevede că activitatea Serviciului are caracter de secret de stat.

Această hotărîre a fost inițiată de Teodor Meleșcanu, care era șeful SIE la acel moment, și semnată de Victor Ponta, a adăugat președintele.

Ce rol a avut Teodor Meleșcanu?

‘Eu nici nu cred că a trecut prin Guvern această hotărîre, care trebuia să treacă și prin CSAT’, a continuat președintele, potrivit căruia acest caz ar arăta intervenția politicului în treaba serviciilor.

În acest fel, în opinia sa, a fost ‘vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT și totul pentru ca Ponta, în înțelegere cu Meleșcanu, să acopere trecutul lui Ponta’.

Președintele a amintit că în Constituție se prevede, la articolul 131, că activitatea de procuror e incompatibilă cu orice altă activitate.

‘Nu este o bombă’

Nu este nici o bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez’, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că nu consideră reprobabil faptul că actualul premier ar fi lucrat în cadrul serviciilor secrete.

În opinia sa, însă, Victor Ponta trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, ‘îi va rînji în faţă fostul şef’.

‘Îi va rînji cînd va fi preşedinte. Că îi rînjeşte acum, cînd este prim-ministru, încă mai merge’.

Cu cîteva ore înaintea interviului televizat, Traian Băsescu lansase un atac extrem de dur la adresa candidaților susținuți de principalele forțe politice ale momentului, Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Președintele a repetat cu acea ocazie că o preferă pe fosta sa consilieră la Cotroceni, Elena Udrea.

Doamnea Udrea candidează la Președinție din partea PMP.