Traian Băsescu: o eventuală criză ‘e aproape’

După standardele Uniunii Europene, România a intrat în recesiune, a afirmat președintele într-o declarație la Cotroceni.

În opinia lui Traian Băsescu, o eventuală criză este ‘aproape’.

‘Este un semnal de alarmă pe care îl trag, pentru că am mai trăit o dată acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu’.

‘Ne pregătim din nou să intrăm într-un astfel de proces de depreciere a situaţiei macroeconomice. Încă nu e prea tîrziu, încă se pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză, dar criza este aproape. Suntem în recesiune’, a spus președintele.

În opinia sa, prima cauză ar fi ‘proasta guvernare’.

Traian Băsescu a observat că au scăzut investițiile străine directe și că Guvernul a introdus mai multe taxe.

El s-a referit la așa-numita ‘taxă pe stîlp’ şi la majorarea taxei pe combustibil.

Şeful statului a menţionat de asemenea ‘lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene’.

Cea mai abruptă scădere a PIB-ului din Europa

România a reintrat în recesiune tehnică, avînd două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

E cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Agenția de Statistică a Uniunii Europene a dezvăluit, de asemenea, că în perioada ianuarie-martie economia României nu a crescut cu 0,2%, așa cum anunțase Institutul Național de Statistică, ci a scăzut cu același procentaj.

INS: ‘am folosit un model vechi de comunicat’

Informația potrivit căreia România a intrat în recesiune tehnică a fost difuzată în premieră de Eurostat.

În București, Intitutul Național de Statistică nu făcuse publică revizuirea legată de performanța economiei în primele trei luni ale acestui an (-0,2%).

Președintele INS, Tudorel Andrei, a oferit o explicație controversată portalului de știri Hotnews.ro: s-a folosit un model prea vechi de comunicat de presă.

‘INS a folosit un format din 2009 al comunicatului de presă flash. La următorul, din luna septembrie, vor fi publicate mai multe date despre PIB și despre creșterea economică’, a spus Tudorel Andrei.