Traian Băsescu: ‘Nu am cerut lista ofițerilor acoperiți’ (AUDIO)

Președintele reia dezbaterea despre presupusa racolare a lui Victor Ponta.

‘Nu am cerut niciodată Serviciului de Informații Externe lista ofițerilor acoperiți’, astfel răspunde președintele Băsescu acuzației formulate de fostul director al SIE Teodor Meleșcanu.

Potrivit acestuia din urmă, Traian Băsescu ar fi singurul șef de stat de după 1989 care a formulat o astfel de solicitare.

Traian Băsescu susține că a dorit să afle, în toamna anului trecut, doar dacă în Guvernul României există persoane care să fi fost încadrate ca ofițeri acoperiți. Președintele îl acuză pe domnul Meleșcanu de dezinformare (AUDIO).

Președintele a contrazis și Serviciul de Informații Externe, potrivit căruia o hotărîre de anul trecut privitoare la informațiile considerate secrete de stat nu avea nevoie să treacă prin Consiliul de Apărare a Țării.

Potrivit președintelui, CSAT asigură coordonarea la nivel național a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate.

Traian Băsescu a spus de curînd că îl bănuiește pe premierul Ponta că ar fi fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997-2001, deși activa în același timp în calitate de procuror.

Grație hotărîrii din 2013 referitoare la secretele de stat, premierul Ponta ar fi încercat să se pună la adăpost de o eventuală deconspirare, crede președintele.

Se poate afla adevărul?

Traian Băsescu s-a referit și la legea secretului de stat, care ar preveni dezvăluirea numelor unor rezerviști.

‘Articolul 3 spune că nici o prevedere a legii nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public sau al ignorării Constituției’, a spus președintele.

Traian Băsescu a continuat: ‘Oare e de interes public dacă premierul a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Eu zic ca da.

Articolul 4 din aceeași lege: se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii.

Este o încălcare a Constituției utilizarea ca ofițer a unui porocuror? Răspunsul meu e da. E de interes public dacă un membru al Guvernului a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Răspunsul meu e da’.

Președintele consideră că Teodor Meleșcanu a încălcat legea și că a ‘tîrîit după interesele politice ale sale și ale premierului’ Serviciul de Informații Externe.