Confidenţialitate

Traian Băsescu: Iohannis poate specula momentul, determinând organizarea de alegeri anticipate

Fostul președinte, Traian Băsescu, afirmă, într-un interviu la Europa FM, că președintele Klaus Iohannis poate specula această criză din PSD și poate determina organizarea de alegeri anticipate.

Liderul PMP susține că, în locul președintelui, ar numi de două ori un premier din opoziție, iar dacă Parlamentul nu votează, atunci să se ajungă la alegeri anticipate.

”Președintele îi va lăsa săptămâna asta, săptămâna viitoare e plecat, iar la întoarcere eu cred că ar face o mare greșeală dacă ar da guvernarea PSD-ului. Aș face două încercări din a numi un prim-ministru al opoziției și dacă Parlamentul nu vrea să voteze, la alegeri (anticipate n.r.)”, a spus Traian Băsescu la Europa FM.

Administrația prezidențială a anunțat, joi, că președintele va numi un nou premier doar dacă Sorin Grindeanu își va da demisia sau dacă Parlamentul va adopta o moțiune de cenzură.

Traian Băsescu e de părere că liderul PSD, Liviu Dragnea, s-ar feri de o moțiune de cenzură pentru a-l demite pe Sorin Grindeanu.

”Eu cred că Dragnea se ferește ca dracul de tămâie de moțiune de cenzură pentru că riscă să nu-i treacă. Vor fi destui parlamentari PSD care nu vor vota moțiunea și, probabil, și parlamentari ALDE”, a mai spus Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Traian Băsescu are și un sfat pentru premierul Sorin Grindeanu: să trimită la Cotroceni lista cu toți miniștrii care și-au dat demisia, dar și o listă cu noile propuneri.

”Dacă Grindeanu ar avea sânge de politician major, miniștrii care au demisionat le-aș primi demisiile, le-aș trimite la Cotroceni odată cu o listă a noului Cabinet. E o acțiune constituțională. Are, să spunem, 18 miniștri care au demisionat, 20 sau toți, foarte bine. Îi înlocuiesc cu 20 de oameni din PSD. Astăzi aș face treba asta. Și vă asigur că Grindeanu ar găsi 20 de înlocuitori”, a spus Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Traian Băsescu ironizează criza din PSD.

Fostul președinte susține că fostul PDL poate fi mândru în acest moment: i-a dat PSD-ului doi oameni care știu cum se distruge un partid din interior. Fostul președinte face referire la liderul PSD, Liviu Dragnea, și la Darius Vâlcov, autorul raportului de evaluare.

“Este o criză în interiorul PSD-ului și nu o criză politică care să antreneze și alte partide. După părerea mea, este o criză de orgoliu.  Această criză din PSD este o dramoletă politică și are doi autori, a scris acesta pe facebook.   Marele Vâlcov căruia i s-a umflat capul și a devenit un geniu economic sub aripa lui Dragnea, ceea ce este o eroare incomensurabilă, programul lor este un program făcut de Vâlcov , unul teoretic imposibil de aplicat în integralitatea lui. Acest program a fost utilizat ca instrument pentru că nu se poate realiza așa cum este scris. Nu ține cont de realitățile românești. S-a izolat într-un borcan și a făcut un desen teoretic”, a spus Traian Băsescu.

”Cred ca Vâlcov și Dragnea vor libertate (…) Sperau că își vor rezolva problemele din justiție. După părerea mea, și-au facut o socoteală greșită, nimeni nu le va face favoruri. Au fost folosiți, după care vor fi aruncați la cos”, a adăugat senatorul PMP.

Traian Băsescu a precizat că fostul PDL poate fi mândru, ”fiindcă le-a furnizat două cadre de nădejde, inculpatul Vâlcov care a făcut raportul de evaluare a miniștrilor. Este ridicol ca Vâlcov să creadă că are capacitatea intelectuală astfel încât să analizeze ministerele și miniștrii (…) Vâlcov, provenit din PDL a analizat PSD-ul și gândiți-vă că este un Vâlcov transfug care l-a analizat pe Grindeanu care are 21 de ani în PSD, iar Dragnea provenit tot din PDL  a fost cel care i-a executat sentința lui Vâlcov. Este ridicol că PSD-ul  a ajuns să fie cu un guvern decapitat de 2 foști membrii PDL. Ei încearcă să își salveze pielea în justiție, nu în PSD. Eu cred că sunt oameni raționali în PSD care înțeleg că tot ce a facut acest guvern până acum a făcut bine, cu excepția ordonanței 13. Liderii din țară sunt prea lași pentru a-i lua apărarea lui Grindeanu. Acest partid are o tradiție de a-și ucide președinții. Este un partid care se hrănește cu sângele propriu, mai exact al șefilor lui”, a conchis Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.