Traian Băsescu, audiat într-un dosar privind o retrocedare din perioada în care era primar

Traian Băsescu a venit luni la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), surse judiciare declarând că fostul preşedinte a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar privind o retrocedare din perioada în care era primar al Capitalei.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la Parchetul instanţei supreme în jurul orei 10.50, el declarând că toate retrocedările din perioada în care a fost primar al Capitalei s-au făcut „în condiţiile legii”.

„Nu exista vreun act semnat de mine care să fie ilegal”, a mai spus Băsescu, înainte de a intra în sediul PICCJ.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Traian Băsescu a fost citat pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar care vizează retrocedarea a 66 de imobile în 2003, când era primar al Capitalei. Imobilele sunt pe strada Şerban Vodă din Captială şi au fost retrocedate unui cetăţean româno-american care a pretins că este moştenitorul proprietarului.

Chiriaşii care stăteau acolo de ani de zile au făcut plângeri în care au reclamat că persoana căreia i-au fost retrocedate imobilele nu este moştenitorul fostului proprietar.

Dosarul a fost redeschis după ce Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul de preşedinte.

Într-un alt dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, pentru că ar fi retrocedat, în 2003, când era primar al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, teren pe care fostul deputat Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial Flora. Instanţa supremă urmează să stabilească dacă va fi confirmată redeschiderea acestui dosar.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost chemat şi în 24 mai 2016, la Tribunalul Bucureşti, în acelaşi dosar, deschis în urma unei plângeri pentru acuzaţia de abuz în serviciu, depusă de vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România, Cătălin Năstase, fost partener de afaceri al lui Dumitru Puzdrea.

Potrivit plângerii lui Cătălin Năstase, Traian Băsescu ar fi făcut un abuz în serviciu când a avizat retrocedarea terenului, situat în zona Dămăroaia, din Sectorul 1 al Capitalei, provocând un prejudiciu de aproximativ 100 de milioane de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS