Confidenţialitate

Tragedia de la ATI din Piatra Neamț, în presa internațională

Presa internațională relatează pe larg evenimentul produs sâmbătă seara în România, la Piatra Neamț.

Persoanele care au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, sunt 7 bărbaţi şi 3 femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, întrebat fiind dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, că vinovăţia aparţine tuturor deoarece “am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”.

Întrebat că măsuri va lua pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple, ministrul a menţionat reevaluarea managementului şi “tot ce înseamnă reevaluarea capacităţii de tratament a unităţilor sanitare, tot ce înseamnă coordonare”.

BBC tratează posibilele cauze ale incendiului şi îl citează pe ministrul Nelu Tătaru care presupune că focul s-a răspândit rapid fiind alimentat cu oxigen din proviziile utilizate pentru intubarea pacienţilor.

ABC News subliniază că presa națională a transmis că „Spitalul Regional de Urgenţă Piatra Neamţ a fost mult timp administrat prost, cu opt manageri numiţi de guvern”.

RTE scrie că incendiul de la Piatra Neamţ este cel mai grav din România după octombrie 2015, când un afişaj pirotehnic a provocat un incendiu într-un club de noapte din Bucureşti (Colectiv) şi care a ucis 64 de persoane.

Al Jazeera remarcă cum în România ”sistemul de sănătate deteriorat” suferă de o penurie severă de medici, în special în oraşele mici. La Stampa scrie că România este „una dintre cele mai sărace naţiuni europene şi că suferă din lipsă de personal medical, mai ales în zonele rurale”.

ITV citează sursele care indică drept posibilă cauză a incendiului un scurt-circuit.