Confidenţialitate

Toți copiii defavorizați aflați în riscul de a fi separați de familie vor fi incluși într-o bază de date. Primarii pot înființa centre maternale prin PNRR

Se înființează „Observatorul Național al Copilului”, o bază de date care cuprinde toți copiii aflați în risc de a fi separați de familiile lor sărace. Pentru a preveni situaţiile în care mamele își abandonează copiii, primarii pot înființa centre maternale, iar finanțarea acestora prin PNRR se ridică la 50 de milioane de euro.

Recent, Guvernul a aprobat o lege prin care serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie pot fi finanțate de la bugetul stat în proporție de până la 50%.

Sumele sunt în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național al Copilului. În fiecare sat, o echipa formată din preot, învățător, medic de familie și polițist va trebui să identifice mamele care se afla în situații dificile.

Pentru fiecare ședință, munca lor va fi plătită cu 1% din salariul primarului, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea:

„În ultimele luni, au fost abandonați în spitalele din România aproape 300 de bebeluși. Acești copii sunt ai unor mame dezorientate, sunt speriate, se gândesc la lipsurile materiale în care ar urma să crească acești copii.”

Tinerele mame pot primi ajutor în centrele maternale din tara, dar numărul acestora este insuficient:

„Avem împreună 56 de centre maternale în întreaga țară care pot primi aceste mame, cele mai multe adolescente, fără posibilități materiale, împreună cu bebelușii lor.”

Prin PNRR, Romania are la dispozitie 50 de milioane de euro pentru finantarea a 150 de centre de zi pentru acești copii. Ministrul Familiei:

„Mă adresez în special acelor primari care au comunități sărace, până pe data de 9 februarie încă este deschis apelul de proiecte pentru construirea a 150 de centre de zi, inclusiv pentru primirea copiilor din familii nevoiașe, familii sărace, a mamelor care sunt pe cale să-și abandoneze copiii.”

Doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie. La sate, situația este mai gravă: mai puțin de unul din 10 are resursele esențiale. În 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Proiectele de legi ale Educației, ținute ascunse. Jurnalist Edupedu: „Vedem o secretizare inexplicabilă pentru secolul în care trăim” | AUDIO