Tot mai mulți români cer azil în Canada

Tot mai mulți români cer azil în Canada, după ce de la 1 decembrie anul trecut, românii nu mai au nevoie de viză pentru turiști care stau sub 6 luni în această țară. Responsabili din Ministerul pentru Imigraţie spun că se gândesc dacă vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru români.

232 de români au depus solicitari de azil în Canada de la 1 decembrie anul trecut, când s-a ridicat obligativitatea vizelor pentru această țară.

În doar 2 luni, numărul românilor care au cerut azil în Canada s-a dublat față de întregul an 2016.

De la 1 decembrie 2017, românii nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Canada ca turiști, dacă stau cel mult  6 luni.

Renunţarea la obligativitatea vizei pentru cetăţenii români a fost urmată de o creştere importantă a solicitărilor de azil în Canada. Site-ul canadian La Presse a scris că urmează o întâlnire între guvernul federal şi diplomaţi români la Ottawa, pe această temă pentru a stabili dacă este vorba de o tendinţă care va persista, sau are legătură cu decizia de ridicare a vizelor.

Oricum, a spus un responsabil canadian, cele două părţi au stabilit să continue programul de suspendare a vizelor pentru români în Canada, cu o condiţie, însă: dacă solicitările de azil vor atinge un anumit nivel pe o perioada de 12 luni, există posibilitatea reluării obligativităţii vizelor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS