Confidenţialitate

Tot mai multe cazuri de COVID-19 cu noua tulpină britanică, descoperite pe teritoriul României

Alte 24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie au fost confirmate în România. Este vorba de cazuri predominante în Capitală.

Sunt șanse din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România, spun specialiștii.

90 de probe au fost analizate în perioada 25 -29 ianuarie în laboratoarele Medlife. După primirea rezultatelor, au fost descoperite încă 24 de cazuri cu tulpina din Marea Britanie.

Probele ce conțin noua tulpină provin din București -19, din Cluj, 2, din Tecuci, Reșița, Timișoara – o singură probă.

Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam, susțin specialiștii Medlife.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere al clinicii.