Tortionarul Ion Ficior, trimis in judecata

El este judecat pentru crime împotriva umanității.

Torționarul Ion Ficior a fost trimis în judecată.

Decizia a fost luată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ion Ficior a fost comandantul coloniei de muncă Periprava. El este judecat pentru crime împotriva umanității.

‘Ficior este acuzat că ‘a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici’.

El a condus lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării între 1958-1960, ani în care, la Periprava au murit 103 deţinuți, cei mai mulți de foame.

Anul trecut, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului a denunţat crimele lui Ficior şi a documentat în premieră o groapă comună cu deţinuţi politici.

Din declaraţiile supravieţuitorilor reiese că sancţiunile se aplicau pentru cele mai mici abateri de la regulile interne: izolarea, bătaia, lipsa hranei pentru mai multe zile consecutive.

Deţinuţii erau bătuţi chiar şi fără să încalce vreo regulă sau vreun ordin. Erau bătuți și cei care nu erau în stare să muncească. Dacă vreun deținut era prins că mănîncă din recoltă era bătut crunt și apoi lăsat să zacă pe o pătură.

Potrivit publicației online Gândul, astăzi, Ion Ficior trăiește într-un apartament de patru camere din București și are o pensie de peste 5.000 de lei.