Toni Grebla va fi suspendat din functia de judecator al CCR doar daca va fi tirmis in judecata

Până atunci, nimeni nu îi poate cere demisia – a explicat astăzi președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean

Toni Greblă va fi suspendat din funcția de judecător al Curții Constituționale doar dacă va fi trimis în judecată.

Până atunci, nimeni nu îi poate cere demisia – a explicat astăzi președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, încă marcat după aflarea veștii că un judecător al Curții e acuzat de trafic de influență și primirea de foloase necuvenite.

‘În legătură cu demisia, vreau să vă spun că demisia este un act personal, dacă dumnealui va alege să-şi dea demisia, este alegerea lui. Nu putem să-i cerem demisia pentru că legea noastră spune ce se întâmplă în situaţii de genul acesta. Deci dumealui poate fi cerecetat fără nicio aprobare de la nimeni, doar în momentul în care s-ar pune problema arestării sau trimiterea în judecată, atunci se cere aprobare din partea instituţiei care a aprobat numirea la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat.Pentru noi a fost o surpriză uriaşă, este pentru prima dată când un judecător, o persoană de la Curte a fost în această situaţie. Ne-a şocat, nu am ştiut până nu am văzut la televizor şi nu am primit comunicatul DNA’ a spus Augustin Zegrean.

Președintele Curții Constituționale a precizat că încă așteaptă lămuriri din partea lui Toni Greblă privind desfășurarea altor activități decât cele permise de lege.

Amintim, Toni Greblă este acuzat de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat care se ocupa cu exporturi ilegale în Rusia. El ar fi intervenit pe lângă funcționari publici pentru cA aceștia să favorizeze firmele controlate de finul său, Ion Bîrcină. În schimbul acestor servicii, Toni Grebă ar fi primi mai multe buniri, printre care un autoturism de lux și două rochii de damă.