Confidenţialitate

Toni Greblă, președintele AEP, pentru Europa FM: „Nu există aprobare pentru oprirea procesului electoral la Sectorul 1”

La Sectorul 1 sunt probleme în procesul de preluare a sacilor cu voturi din secțiile de votare.

Potrivit unor surse citate de mass media, procesul ar fi fost suspendat până marți dimineață.

Președintele Autorității Electorale Permanente neagă la Europa FM această informație.

Contactat de Europa FM, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat că nimeni nu are voie să întrerupă fără motive temeinice desfășurarea procesului electoral.

Și că pentru Sectorul 1 nu există o aprobare pentru suspendarea preluării sacilor cu voturi. Nici din partea Autorității Electorale Permanente, nici a Biroului Electoral Central.

Anterior, actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, semnalase imediat după orele prânzului că sunt problem cu preluarea sacilor cu voturi.

„Zeci de reprezentanți ai secțiilor de votare au stat în soare, la coadă, toată ziua pentru a valida procesele-verbale și pentru a depune sacii cu voturi. Mai multe persoane au leșinat astăzi, iar SMURD-ul a fost chemat de urgență. Situația este dramatică și nu exagerez”, a scris Clotilde Armand, într-o postare pe Facebook.

Ea ceruse suspendarea procesului de validare a rezultatelor din secțiile de votare din sector, cu sacii cu voturi puși într-o cameră sigilată, sub paza jandarmilor. În plus, ea a acuzat biroul electoral de sector că tergiversează în mod deliberat procesul de numărare și a anunțat că va face plângere penală.

Pe de altă parte, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a trimis, luni, o circulară birourilor electorale de circumscripţie pentru a lua măsurile necesare ca procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt, menţionând că, în situaţia în care acestea îşi asumă răspunderea întreruperii procedurilor, să asigure predarea-primirea tuturor documentelor şi a spaţiilor de depozitare a lor în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

“Înţelegând situaţia grea în care se derulează centralizarea rezultatelor votării şi timpul îndelungat de procesare a proceselor-verbale întocmite la nivelul secţiilor de votare, vă adresăm rugămintea de a lua toate măsurile necesare astfel încât procesul electoral să se deruleze în mod neîntrerupt. În situaţia în care decideţi să vă asumaţi răspunderea întreruperii procedurii de centralizare a rezultatelor alegerilor, vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare în vederea asigurării predării-primirii în paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a tuturor materialelor folosite în procesul votării, iar spaţiile în care se depozitează materialele electorale să fie predate în paza MAI, reluând activitatea în aceleaşi condiţii de siguranţă”, se precizează în document.

Potrivit circularei, “aceste măsuri trebuie luate astfel încât să existe siguranţa materialelor şi a documentelor rezultate în urma alegerilor, precum şi că nimeni nu va putea, în niciun mod, să afecteze integritatea acestora”.

“În cele din urmă, vă rugăm să procedaţi la comunicarea prezentei circulare către birourile electorale de circumscripţie şi birourile electorale ale secţiilor de votare din aria dumneavoastră de competenţă teritorială”, se mai arată în circulara semnată de Toni Greblă.

FOTO: INQUAM_Virgil_Simonescu