Toader: O firmă specializată va face o evaluare a stării justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că auditul extern care urmează să fie efectuat la DNA, Ministerul Public și DIICOT va fi făcut de o firmă specializată, fiind ”o evaluare a stării justiției”.

„Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiției din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătățim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numește statul de drept”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, auditul va fi efectuat de o firmă specializată, care poate fi din țară sau din străinătate.

„Serviciul de auditare tot timpul am spus va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiției sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (…) La Ministerul Justiției au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele și fundamentarea acestui demers și îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitație publică cu o firmă specializată care poate fi din țară sau din străinătate. Nu uitați că celelalte două au fost din străinătate. (…) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiției din România pe palierul legislație, pe palierul modalității de interpretare, aplicare, pe palier instituțional, adică a existenței unor instanțe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvențial, poți trage concluzii de natură să îmbunătățească sistemul de justiție în general”, a spus ministrul Justiției.

Pe 3 aprilie, Tudorel Toader anunța că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Public și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Întrebat ce ar trebui să urmărească acel audit, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS