Confidenţialitate

Titus Corlățean, acuzat de abuz în serviciu de DNA. I-ar fi împiedicat pe românii din diaspora să voteze în 2014

DNA cere aviz Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Titus Corlățean în dosarul votului din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014.

Prin măsurile adoptate, fostul ministru de Externe este suspectat că i-ar fi împiedicat pe românii din străinătate să voteze.

Senatorul PSD Titus Corlățean este suspectat de procurorii DNA de abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

În calitate de ministru de Externe, Titus Corlățean ar fi organizat după bunul plac secțiile de votare din străinătate la alegerile prezidențiale din 2014, limitând accesul românilor în secții. Anchetatorii susțin că în acest fel l-ar fi favorizat pe candidatul PSD, Victor Ponta.

Scopul măsurilor adoptate de Titus Corlățean ar fi fost creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de candidatul PSD, în condițiile în care comportamentul electoral al românilor din străinătate îi era defavorabil lui Victor Ponta.

Mai mult, procurorii spun că a fost vătămat și dreptul de vot al românilor din diaspora, din moment ce au fost împiedicați să voteze, iar în multe cazuri procesul de vot a fost îngreunat, determinându-i pe români să renunțe la vot.

Procurorii susțin că fostul ministru de Externe nu a ținut cont de propunerile misiunilor diplomatice pentru organizarea unor secții unde puteau vota mai mulți români. Dosarul votului din diaspora a ajuns la DNA încă din 2014, imediat după alegerile câștigate de Klaus Iohannis.

La ambele tururi de scrutin de atunci în mai multe orașe europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota. Titus Corlățean a demisionat în urma scandalului chiar între cele două tururi. El a fost audiat în acest caz în octombrie 2015. Senatorul PSD a precizat că a aflat din presă despre solicitarea DNA pentru urmărirea penală și a refuzat să comenteze pe acest subiect.