Tinerii care au obtinut o diploma de studii pot primi somaj

Este vorba despre tinerii care au obținut o diplomă, dar care nu și-au găsit un job vreme de două luni de la absolvirea școlii

Ei trebuie să meargă la agenția pentru ocuparea forței de muncă de care aparțin și să depună o cerere.

Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată doar de tinerii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu și-au găsit un loc de muncă și nici nu și-au continuat studiile. Aceștia trebuie să se înscrie la AJOFM. Vor primi lunar 250 de lei timp de jumătate de an. În perioada în care primesc șomaj, tinerii vor fi învățați cum să-și caute un loc de muncă și cum să se prezinte la interviul de angajare.

În același timp, absolvenţii înregistraţi la ANOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de un an vor primi de la stat o primă de încadrare de 500 lei. Dacă locul de muncă se află la peste 50 de kilometri depărtare de casă, atunci tinerii primesc și primă de mobilitate.

Pe de altă parte, în august, Agenția Națională pentru Ocupatea Forței de Muncă organizează 170 de programe de formare profesională. Peste 3.500 de persoane vor învăța o meserie. Cele mai multe au ales cursurile pentru lucrători în comerţ, operatori introducere date și ospătari.