Confidenţialitate

Timișoara, fără agent termic: Sunt afectate locuințe, dar și spitale

Timișorenii au rămas fără căldură și apă caldă. Furnizorul de gaz a anunțat săptămâna trecută că va sista livrarea gazului către societatea de termoficare, Colterm, din cauza datoriilor foarte mari.

Peste 50.000 de locuințe dar și spitale, școli și institutii nu vor mai putea fi încălzite. Compania are datorii de 230 de milioane de lei către furnizorii de gaz și cărbune.

Anunțul de întrerupere a gazului și implicit că Timișoara rămâne fără apă caldă și căldură a fost făcut de primarul Dominic Fritz care a cerut ajutorul guvernului pentru obținerea unor bani din bugetul de stat susținând că fără un asemenea ajutor de  stat societatea de termoficare nu va putea trece peste iarna. Primarul Fritz a anunțat că va cere consilierilor locali să voteze  în ședința dublarea pretului gigacaloriei și asta în conditiile în care creșterea de două ori a prețului către populație nu va acoperi costul de producție. Cu alte cuvinte, societatea de termoficare va avea în continuare pierderi.

Istanța a numit un administrator judiciar, întrucât Colterm, societatea de termoficare a intrat în insolvență. Pe de altă parte, tot în cursul acestei zile, managerii de spitale din Timișoara au adresat o scrisoare deschisă companiilor de gaz carora le cer sa furnizeze în continuare combustibil pentru a nu opri caldura în unitățile sanitare, multe dintre ele aflate în linia 1 a luptei împotriva Covid 19. Ei spun că toate eforturile lor de a salva vieți vor fi în zadar.

Corespondent Europa FM, Dan Turcu