Confidenţialitate

Timișoara: Trei mari constructori auto anunță investiții noi sau extinderea activității, spune primarul Dominic Fritz | AUDIO

Trei dintre cei mai mari constructori din industria auto au anunțat extinderea sau noi investiții la Timișoara.

Printre ei și Porsche, care, după Cluj, va deschide în toamnă, în capitala Banatului, al doilea centru de proiecte auto cu tehnologie avansată din România.

Primele 50 de angajări se vor face chiar în acest an.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune, la Europa FM, că cei trei constructori vor angaja aproximativ 1.500 de persoane, iar pentru asta municipalitatea face parteneriate cu universitățile tehnice.

”Firma Drexlmeier a anunțat că își vor extinde capacitatea și vor face o producție mare de baterii pentru e-mobilitate, cu peste 1.000 de angajați noi, o investiție între 200 și 300 de milioane de euro în următorii ani. Apoi, firma Porsche vrea să-și facă un centru de dezvoltare, iar firma ZTF vrea să-și extindă activitatea și o să angajeze în următorii trei ani cîte 100 de ingineri pe an. Timișoara devine tot mai mult un hub pentru mobilitate, pentru tehnologii verzi”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Timișoarei explică la Europa FM că marii investitori nu vor pomeni de la gazde, ci reducerea bicrocrații, mai ales la începutul investițiilor.

”Ei caută susținere pentru toată procedura birocratică, ei caută transport în comun pentru angajații lor. Nu neapărat noi să le punem la dispoziție, dar să avem o rețea de transport în comun funcțională.

Și aveți?

Bineînțeles, și lucrăm, mobilitatea urbană este una dintre prioritățile mari pentru administrația mea și astea sunt lucrurile pe care le caută firmele, ele nu caută pomană, nu caută facilități, ci caută un mediu de investiții propice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O parte din investițiile anunțate acum la Timișoara se va întoarce în bugetul public, spune Primarul orașului.

”E vorba de zeci de milioane de lei, în cazul Drexlmeier se va tripla, cât cotizează ei la bugetul local, atât pe partea de impozit pe clădiri cât și pe partea de impozit pe venit care se întoarce la noi cu 63% din ce încasează Statul. Deja, aceste investiții au importanță majoră și pentru bugetul local.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru