Primul tren special cu îngrijitoare din România a ajuns în Austria

Primul tren special cu îngrijitoare a plecat spre Austria. 74 de femei, majoritatea trecute de 60 de ani, au plecat să muncească în Austria.

„În România am 800 de lei pensie ce sunt ăia, nici pentru facturile de la apartament nu îmi ajung. Am un bătrânel de care am grijă, merge bine, nu am probleme cu el. Nu este uşor să lucrezi cu oameni în vârstă şi bolnavi, plus că trebuie să cunoşti şi limba ca să te înţeleagă, trebuie să aibă încredere în tine”, spune una dintre femei.

Ca să poată urca în trenul pus la dispoziţie de austrieci, au stat trei ore într-un ţarc montat de jandarmerie.

„În primul rând, dorim să aflăm dacă aceşti îngijitori din România pleacă la muncă în străinătate printr-un agent de plasare a forţei de muncă din România în străinătate. Verificăm dacă au contracte de muncă sau au PFA-uri făcute în Austria. Dacă au asigurare medicală şi dacă au echipament de protecţie, mănuşi, mască şi gel dezinfectant”, spune Paval Kaşai, director ITM Timiş.

Abia după triajul epidemioloigic femeile au putut urca în tren.

Au ajuns deja la Viena, vor fi testate pentru noul coronavirus şi vor sta o zi în carantină, până la sosirea rezultatelor.

Austria se bazează pe români pentru a-i îngriji bătrânii şi va trimite trenuri speciale pentru ei, de două ori pe săptămână.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS